top of page

Waarom Black Friday ons niet gelukkig maakt

Toegegeven, ik ben zó vatbaar voor de Black Friday spam die mijn mailbox instroomt. De deals die mij hoge kortingen en een gelukkig leven beloven. En ik ben niet de enige, we consumeren er met z’n allen op los.


Rationeel wéét ik dat het niet zo werkt, maar iets in mij gelooft dat die nieuwe jurk me een ander mens gaat maken, dat die nieuwe laptop mijn carrière zal boosten en dat ik toch écht gelukkiger zal zijn met een nieuwe zonnebril. ‘Hoe word ik gelukkig?’ is een grote levensvraag voor velen en het kapitalisme geeft daar maar al te graag een antwoord op.


Wanneer die nieuwe jurk in een pakketje op mijn deurmat ploft, geeft dit ook daadwerkelijk een boost. De eerste keer dat ik ‘m draag voel ik me on top of the world, maar helaas is dat effect van korte duur. Na een rondje wasmachine is de glans er al een beetje af en na verloop van tijd wordt het gewoon één van de vele kledingstukken in mijn kast en heb ik m’n volgende fix nodig.


Dit fenomeen wordt ook wel ‘de hedonistische tredmolen’ genoemd. Wij mensen wennen snel en dat maakt dat hoe meer we hebben, hoe meer we willen. Spullen geven ons een tijdelijk geluksgevoel, waar vlug gewend aan raken en vervolgens weer méér spullen kopen om ons gelukkig te voelen. Als hamstertjes in een rad blijven we maar doordraaien en verlangen naar meer, meer, meer. In mijn geval betekent dat vaak: nóg een paar schoenen.


Je kan je voorstellen dat dit een kwetsbare en niet erg verzadigende manier van streven naar geluk is. Duurzaam is het allerminst. Maar wat zorgt dan wel voor geluk? Voor mij zijn het de momenten in het leven waarin de tijd even lijkt stil te staan. Het zijn de momenten van samenzijn met familie, gesprekken met vrienden, met een boek op de bank, een zonsondergang aan het strand… Het zijn in ieder geval momenten, die je niet online kan bestellen.


P.S. Ik ben natuurlijk ook niet heiliger dan de paus en heb wél een nieuwe winterjas besteld met Black Friday korting. Maar ik weet dat die mij slechts eventjes gelukkig zal maken en daarna vooral warm zal houden.


In aflevering #22 over Stress zal het hier ook deels over gaan.

Comments


bottom of page